RSS

El Molí de Paper després de l’estiu

12 set.

La iniciativa que el Col·lectiu Saginosa vam encetar, ara fa just un any, de treballar perquè el Molí de Paper siga recuperat com a patrimoni cultural del poble i puga ser usat com un espai col·lectiu va tindre un moment àlgid el passat divendres 7 de setembre, amb la 1a festa de “Faenes”. Des del Col·lectiu estem mantenint viva la iniciativa des de dos fronts complementaris:

La declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC)
A escala institucional estem elaborant el projecte perquè el Molí de Paper i tot el Barranc dels Molins siga declarat Bé d’Interés Cultural. Ja estem en contacte amb el Consell Valencià de Cultura i s’està avançant en la redacció de l’informe que done peu a l’inici de l’expedient. Una volta fet l’informe el paratge estarà protegit incloent-hi els edificis i les construccions hidràuliques. Este treball burocràtic va comptar amb la participació i el suport de la ciutadania iberuda a través d’una enquesta en què van participar vora 700 persones i en què quedava clara la voluntat de protecció del molí i del barranc per a donar-li un ús públic i social, cosa que vam presentar en una Comissió d’Urbanisme a l’Ajuntament a partir de la qual vam rebre el suport i el compromís del govern municipal i de la resta de la corporació, de la qual cosa estem molt contents.

Segons el nostre entendre i del que va manifestar la gent en l’esmentada enquesta, la futura adquisició i rehabilitació del Molí de Paper per part de l’Ajuntament passa per conventir-lo en una entrada al Barranc dels Molins i en un centre social que servisca de punt d’informació i per oferir diferents serveis que convertirien el Barranc dels Molins en un espai adequat per a les visites autòctones i forànies, com per exemple un alberg juvenil on poder desenvolupar activitats educatives i socioculturals i un xicotet espai gastronòmic o de cafeteria. Així, a banda de consolidar el valor social i cultural del nostre patrimoni serviria per a donar treball a gent del poble, tant en la rehabilitació dels espais com en la posada en marxa i el seu manteniment.

La recuperació social i col·lectiva del Molí de Paper
A banda de la part més legal que es preveu un tant prolongada en el temps, era evident que el molí estava deteriorant-se cada vegada més, per això, paral·lelament vam decidir recuperar, dins de les nostres possibilitats i amb el consentiment del propietari, els jardins del molí. Durant tot l’estiu hem convocat jornades de treball tots els dimarts i dijous en què hem netejat la brossa, hem desbrossat l’hedra, hem reconstruït els murs, hem col·locat banquets i tauletes perquè es puga anar a passar la vesprada en família o amb amics, hem refet l’escala que uneix els dos jardins, hem recuperat la sèquia que porta l’aigua al jardí…

A banda, s’ha decidit fer un mural en la façana recoberta de ciment per tal de deixar constància de la faena feta. Es tracta d’un mural reivindicatiu que representa l’acció del poble d’Ibi en la recuperació dels seus espais i s’ha d’entendre des de la perspectiva de la recuperació immediata de l’espai per a l´ús col·lectiu, demostrant la presència de gent treballant al molí que evite els saquejos i els destrossos i presentant una cara creativa de la faena que hem desenvolupat. La decisió de fer-lo es va prendre tot tenint en compte que es tracta d’una paret de ciment que caldrà picar a l’hora de rehabilitar el molí, per tant, ens agradaria que durara com menys temps millor, ja que voldria dir que el molí s’hauria restaurat.

Ha sigut un estiu de faena dur però plaent, perquè ha pujat molta gent interessada a col·laborar que aportava idees i energies noves al Col·lectiu. Hi ha hagut rialles, suors, conflictes i alegries i finalment el resultat va ser millor del que ningú s’esperava. Vos animem a acostar-vos i comprovar-ho!

La festa de final de les faenes estiuenques
A la festa del divendres dia 7 de setembre a què havíem convocat per poder mostrar al poble els avanços que havíem fet durant tot l’any i en especial durant l’estiu, van pujar al llarg de la nit més de 500 persones i totes ens van expressar la seua sopresa i l’enhorabona per la faena que havíem portat a terme. Això ens ha donat molts ànims per a continuar treballant i l’esperança que a poc a poc el Col·lectiu vaja fent-se més nombrós i així poder assolir els nostres objectius.

A la festa va començar a pujar la gent sobre les 20 de la nit, a les 21 va sonar la percussió de Trencatoms i després vam oferir un sopar popular. Després de l’assemblea pública on vam exposar els nostres objectius, va començar la jam session amb la participació del novell grup Los Killing Callacas. Després la festa es va allargar fins ben entrada la nit. Des d’ací el nostre agraïment i enhorabona a tots per animar la festa.

A banda, hem d’agrair als veïns del molí que no només van estar d’acord en la celebració de la festa sinó que hi van col·laborar ajudant-nos en qüestions d’electricitat i organització. També hem d’agrair a tota la gent que ha pujat a col·laborar a les faenes i a la festa i que ha posat tot el seu cor i energies de manera desinteresada perquè avance este projecte comú.

Foto feta per Álvaro Ruiz http://www.tucaptura.com

Ara per ara, amb els mitjans que comptem no podem emprendre una rehabilitació completa de l’espai però sí que podem recuperar-lo per a l’ús col·lectiu i així anar obrint el camí per a una futura adquisició de l’espai per part del consistori municipal i la seua rehabilitació. Per això hem donat prioritat al que creiem és més important, fer del Jardí del Molí un jardí obert al poble que demostre que l’espai no està abandonat i que el poble no deixarà que caiga en l’oblit un indret tan especial i amb tantes possibilitats.

De cara a la tardor
Hem fet moltes coses i encara queda molta faena per fer, però tenim temps i tenim ganes. Ara que ja ha acabat l’estiu, la Comissió del Molí continuarà quedant els dissabtes de matí per veure com enfoquem la recuperació. Una de les prioritats serà parlar amb el propietari i l’Ajuntament per veure si es pot tapar d’alguna manera el forat que hi ha a la teulada per tal que l’aigua no puga entrar i continuar degradant l’interior del molí. De moment, l’Ajuntament ha oferit en tot moment la seua ajuda amb la brigada per moure les runes i la brossa de les faenes de l’estiu, per tant esperem que ara puguem continuar col·laborant.

En altre orde de coses, tenim també el suport de l’Estació Biològica de Torretes, que s’han oferit a donar-nos plantons i assessorar-nos en la faena de replantar i crear un jardí característic de les nostres contrades. Tot i això, el Molí no és l’únic projecte que té encetat el col·lectiu, és més, no cal dir que les assemblees són obertes i que hi pot participar activament qualsevol que vullga, proposant nous projectes i idees, tant de manera presencial com de manera virtual, al grup de grup del Facebook de Saginosa i a la nostra llista de correu interna. Si voleu simplement estar informats de les activitats que fem també podeu donar-vos d’alta en esta llista de distribució, consultar el nostre bloc (saginosa.wordpress.com) o la nostra pàgina del Facebook.

Esperem veure-vos prompte!
Salut, sagí i molí.

Anuncis
 

4 responses to “El Molí de Paper després de l’estiu

 1. Basseta

  12 Setembre 2012 at 20:18

  Enhorabona! …
  i … gràcies!

   
 2. cintieta

  13 Setembre 2012 at 8:30

  Jo em vaig fer les fotos de la boda allí! Moltes gracies per deixar-ho tot tan precios!!! és realment de agrair-vos el treball que heu realitzat durant tot l’any! Amunt sagí!

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: