RSS

Comunicat del Col·lectiu Saginosa per l’inici de tramitació com a BIC del Barranc dels Molins

19 gen.
El Col·lectiu Saginosa volem manifestar la nostra satisfacció pel fet que l’Ajuntament d’Ibi haja fet una aposta decidida per la protecció legal del Barranc dels Molins i tot el seu patrimoni hidràulic i arqueològic, incloent el Molí de Paper.
 
Si fem un poc de retrospectiva, hem de remuntar-nos a l’11 d’octubre de 2011, quan vam fer la primera xarrada sobre el Molí de Paper al Centre Social Polivalent (que es va omplir de bat a bat) amb Joan Castelló, conservador del Museu Valencià del Paper de Banyeres, companys d’Amics i Veïns del Centre Històric de Castalla i persones particulars que van viure al molí i van compartir els seus records i les seues vivències. Allà es va respirar la inquietud de molta gent que, davant l’estat d’abandonament, pensava que s’havia de fer alguna cosa amb el molí i amb el seu marc inseparable, el barranc.
 
A partir d’aleshores, el Col·lectiu Saginosa vam fer nostra eixa reivindicació i hem passat diferents etapes en què hi ha hagut molta gent implicada, en què ens hem reunit diverses vegades amb els polítics per manifestar-los les nostres reivindicacions i en què, sobretot, hem fet molta faena activa: una visita guiada al barranc amb historiadors i arqueòlegs, neteja i posada en valor i en ús del jardí del Molí de Paper (celebracions de Sant Salvador, Nou d’Octubre…), batuda per eliminar brots nous del cactus “Opuntia rosea”…
 
Pensem que eixa faena activa i eixos moments lúdics i reivindicatius al molí i al barranc són els que han donat validesa i legitimitat a les nostres reivindicacions davant l’Ajuntament i per això ens alegrem que tot això s’haja vist reflectit en l’inici dels tràmits com a BIC de tot el conjunt. Eixe és el paper que creiem que han de fer les institucions públiques, escoltar la societat civil com en este cas.
 
Tot i això, el tràmit del BIC només és el començament de la protecció de tot eixe patrimoni, una protecció legal que sense cap actuació més no complirà el seu objectiu de posada en valor d’eixe llegat. Desgraciadament, hi ha molts BICs prop nostre en procés de deteriorament, com la majoria de pous de neu públics o castells com el de Barxell a Alcoi. Un futur Molí de Paper BIC mateix, amb un forat a la teualada que, pluja rere pluja i nevada rere nevada, minva l’estabilitat de tota l’estructura, necessitaria una actuació urgent per evitar que s’assolara en qualsevol moment.
 
A pesar d’això, afortunadament també tenim alguns exemples positius de BICs al nostre voltant, com el Castell de Castalla o alguns del molins paperers de Banyeres, que amb voluntat política s’han restaurat i posat en valor davant la societat. El Col·lectiu Saginosa, seguirem cardant la llana per aconseguir això mateix per al patrimoni iberut.
 
Per acabar, des del Col·lectiu Saginosa, volem agrair i felicitar a tot el món que en algun moment ha reivindicat i col·laborat en la protecció del Molí de Paper i del Barranc dels Molins, que ens consta que és molta. És un èxit que hem aconseguit entre tots i que entre tots hem de seguir reivindicant perquè l’aprovació legal del BIC no es quede en paper mullat.
Anuncis
 
Deixa un comentari

Publicat per a 19 gener 2014 in Uncategorized

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: